Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Οι ψυχεδελικές ουσίες απαλύνουν το άγχος του καρκίνου...!

Τα «μαγικά μανιτάρια», που κάποτε είχαν αναγνωριστεί ως  παραισθησιογόνα των χίπιδων, φαίνεται πως σήμερα μπορούν να βρουν μια νόμιμη χρησιμότητα, καθώς μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι η βασική ψυχεδελική ουσία που περιέχουν, η ψιλοσυμβίνη, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους που συχνά συνοδεύει τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου. Ήταν η πρώτη έρευνα σε ανθρώπους, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από τουλάχιστον 35 χρόνια, σπάζοντας έτσι ένα μακρόχρονο «ταμπού».

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή ψυχιατρικής Τσαρλς Γκρομπ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου και του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Λος Άντζελες), δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής "Archives of General Psychiatry".
Οι εθελοντές καρκινοπαθείς που έλαβαν μια και μοναδική μέτρια δόση ψιλοσυμβίνης (ένα ψυχεδελικό με δράση ανάλογη με αυτή του πιο γνωστού LSD), ήσαν λιγότερο καταθλιπτικοί και αγχωμένοι μετά από έξι μήνες σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονικό φάρμακο. Η δόση ψιλοσυμβίνης ήταν 0,2 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά κιλό βάρους. Η έρευνα ήταν «τυφλή», αφού ούτε οι ερευνητές, ούτε οι ασθενείς ήξεραν σε ποιους είχε δοθεί η ψιλοσυμβίνη.
Η μικρού εύρους πιλοτική μελέτη με τη συμμετοχή μόνο 12 ασθενών ηλικίας 36 έως 58 ετών πραγματοποιήθηκε για να αποδειχτεί ότι τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να μελετηθούν με ασφάλεια (κανείς από τους ασθενείς δεν παρουσίασε αύξηση του άγχους ή άσχημες παραισθήσεις) και να αποτελέσουν μια εναλλακτική μέθοδο για την ανακούφιση του άγχους στους προχωρημένους καρκινοπαθείς.
Η έρευνα έρχεται να αναζωογονήσει ένα πεδίο έρευνας που γνώρισε ανάπτυξη μεταξύ των δεκαετιών του ΄50 και των αρχών του ΄70, αλλά μετά πέρασε στην αφάνεια λόγω της συσχέτισης αυτών των ουσιών με τα ναρκωτικά, με συνέπεια να χαρακτηρισθούν παράνομες..
Δύο άλλα αμερικανικά ερευνητικά κέντρα, ένα στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και ένα στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ήδη κάνουν παρόμοιες έρευνες, χρησιμοποιώντας μάλιστα ελαφρώς μεγαλύτερες δόσεις της ψυχεδελικής ουσίας. «Οι εποχές έχουν αλλάξει και είναι δυνατό πια να ξαναπιάσουμε το νήμα της έρευνας από εκεί που το αφήσαμε πριν χρόνια», δήλωσε ο Γκρομπ.
Δεκατέσσερις αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν την χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς και το Νοέμβριο οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας θα κληθούν να ψηφίσουν αν θέλουν να νομιμοποιηθεί η χρήση της.


ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου