Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ


Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και  βρίσκονται σε φυτικούς ιστούς αλλα και σε ζωικούς.Κάθε βιταμίνη έχει τις δικές της ιδιαίτερες λειτουργίες και πρέπει να γνωρίζουμε ποιές είναι αυτές αλλά κα τις πλούσιες πηγές που τις περιέχουν.

 Xωρίζονται σε υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές.Οι λιποδιαλυτές είναι αυτές οι βιταμίνες που απορροφούνται απο το γαστρεντερικό σύστημα με την παρουσία και συμμετοχή των λιπών.Η εναπόθεση τους γίνεται στο λιπώδη ιστό και έλλειψη τους μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστάσεις.Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι βιταμίνες Α,D,E,K.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α:
Σ.Η.Π: Άνδρες 15-50: 900 μg και γυναίκες 11-50: 700μg
Τη συναντάμε στα ψάρια και στα ψάρια του γλυκού νερού,στο μουρουνέλαιο και ως προβιταμίνη Α σε διάφορα τρόφιμα.
Πλούσιες πηγές:Είναι το συκώτι και τα καρότα.Επίσης βρίσκεται στα σκούρα λαχανικά,στα θαλασσινά,τα κίτρινα λαχανικά  και φρούτα και στη γλυκοπατάτα.
Λειτουργίες: Βοηθάει πολύ ση όραση,στην αύξηση και καλή ανάπτυξη των οστών και των οδόντων,στην προφύλαξη απο τον καρκίνο και στη διατήρηση των επιθηλιακών ιστών.
Ανεπάρκεια:ξηροφθαλμία,νυκταλωπία και ίσως τελικά να οδηγήσει σε τύφλωση.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: Σ.Η.Π: 5-10μg
Αποτελείται απο τις D2 KAI D3.Αυτές δημιουργούνται απο τις προβιταμίνες εργοστερόλη και 7- διυδροχοληστερόλη με την υπεριώδη ακτινοβολία.Η βιταμίνη αυτή μπορεί να λείπει σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια αφού ο ήλιος βοηθάει στην δημιουργία της και στη απορρόφηση της απο τον οργανισμό μας.
Λειτουργίες: Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου,στον μεταβολισμό οστών και οδόντων,στα επίπεδα φωσφόρου,στον μεταβολισμό του κιτρικού και στα επίπεδα αμινοξέων στο αίμα.
Ανεπάρκεια: Μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα,οστεομαλακία και τετανία.
Καλές πηγές: τα λιπαρά ψάρια(σολωμός,τόνος,σκουμπρί), τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το συκώτι.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε: Σ.Η.Π:15mg
Είναι γνωστή ως αντιοξειδωτική βιταμίνη που προστατεύει τα κύτταρα.Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 8 τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες με βιταμινική δράση.Αποτελεί συστατικό όλων των μεμβρανών του σώματος.Καταστρέφεται όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο.
Λειτουργίες:προστασία του δέρματος και του ανοσοποιητικού,προστατεύει τα κύτταρα απο οξείδωση και επιβραδύνει το τάγγισμα των λιπών.
Πλούσιες πηγές: τα λίπη και έλαια ,σιτηρά,ξηροί καρποί και σπόροι.
Ανεπάρκεια:Είναι δύσκολη αλλα μπορεί να προκαλέσει στείρωση και βλάβη στο νευρικό και μυικό ιστό.Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ: Σ.Η.Π=Ανδρες 120μg,γυναίκες 90μg
 Υπάρχει η Κ1(φυλλοκινόνη),Κ2(μενακινόνη) και συνθετική μεναδιόνη.Η Κ2 συντίθεται στο έντερο.Είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος.
Ανεπάρκεια: αυξάνεται ο χρόνος πήξης του αίματος και εμφανίζεται αιμοραγία.Ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί μετα τη χρήση ορισμένων φαρμάκων και άλλα παθολογικά αίτια.
Πλούσιες πηγές: λάχανο,τσάι,συκώτι,σπανάκι,φύλλα φυτών,μαρούλι.

5 σχόλια: